Header image  

Dé site voor woonbemiddeling op Aruba

 
  

 
 

Aruba

U gaat voor korte of langere tijd wonen en werken op Aruba. Een  hele uitdaging, want leven en werken  op Aruba verschilt toch in een aantal opzichten van wat u gewend bent in Europa.
Op het heerlijke klimaat, de prachtige stranden en het toch wel ontspannende leven hoeven we u waarschijnlijk niet meer te wijzen. Maar in het praktische dagelijkse leven kunt u wel eens voor wat verrassingen komen te staan. Enige aanpassing zal zeker nodig zijn en wij willen u van onze kant wijzen op enkele zaken waar u mee te maken kunt krijgen.

Wonen. Aruba kent enkele woonkernen. Oranjestad en San Nicolas zijn de grootste en te vergelijken met een kleine stad resp. een dorp. Hier is duidelijk sprake van een centrum met daaromheen liggende wijken. Noord en St. Cruz bestaan meer uit wijd verspreid liggende woningen, zonder een echte kern. Wel bevinden zich er wat winkels, banken en overheidskantoren.

Electriciteit.  Stroom wordt geleverd door WEB en gedistribueerd door ELMAR. Leidingen grotendeels bovengronds dus kwetsbaar. Stroomuitval af en toe is niets ongewoons. Belangrijk te vermelden: netspanning 127 Volt en 60 Hertz. Sommige woningen zijn (deels) uitgerust met 220 Volt.
Houd hier rekening mee  als u van plan bent apparatuur mee te nemen.

 • Web Aruba
 • Elmar

  Water. Geleverd door WEB. Prima kwaliteit drinkwater. Leidingen liggen grotendeels bovengronds waardoor kraanwater vaak te warm is voor directe consumptie.

  Gas.  Er is geen netwerk van gasleidingen, maar elke woning heeft een eigen voorziening in de vorm van 1 of 2 cilinders of een tank. Deze worden vervangen resp. bijgevuld als u dat aanvraagt en dan betaald.

 • Arugas

  Openbaar vervoer. Arubus verzorgt het openbaar vervoer op Aruba. Daarnaast rijden er  veel kleine particuliere  minibusjes.

  Taal. Voertaal is Papiamento, maar daarnaast spreken de meeste mensen goed Nederlands, Engels en/of Spaans. Bestuurlijke taal nog veelal Nederlands al schakelt men steeds meer over op Papiamento

  TV. Via Cable TV Aruba(eigendom van Setar)kunt u zich abonneren op een pakket tv-zenders. Merendeels (Latijns- ) Amerikaans, maar ook BVN (Wereldomroep) en Deutsche Welle.Tegen meerprijs zijn ook Ned. 1,2 en 3 te ontvangen.Houdt u er rekening mee dat op Aruba de uitzendingen in NTSC zijn en dat toestellen die alleen voor PAL geschikt zijn niet werken

 • Cable TV Aruba

  Telefoon/internet. Het vaste telefoonnet van Aruba is in handen van Setar. Daarnaast biedt dit bedrijf, evenals Digicel, mobiele telefoondiensten aan. Via Setar kunt u DSL internetaansluiting aanschaffen of u abonneren op digitale tv.

 • Setar telefonie
 • Setar internet
 • Digicel mobiele telefonie

  Vuilafvoer. Huisvuil wordt wekelijks opgehaald door Serlimar (overheid) of, als u daarvoor kiest, Ecotech. Laatstgenoemde is een particulier bedrijf dat tevens eigen vuilcontainers levert. Het is (nog) gratis.
  Aruba kent geen rioolsysteem. Elke woning of appartementencomplex beschikt over een afvoerput. Tegen betaling wordt deze periodiek leeggepompt.

  ONDERWIJS.

  Het Arubaanse onderwijssysteem komt in grote lijnen overeen met het Nederlandse. Naast het gebruik van het Nederlands als voertaal binnen de school, komt ook de structuur van het onderwijs voor een groot deel overeen met de Nederlandse structuur. Op Aruba wordt zowel openbaar als bijzonder onderwijs gegeven. Het grootste gedeelte van het (gehele) onderwijs op Aruba is katholiek. Op dit moment is men bezig met een grote modernisering en vernieuwing van het gehele onderwijs op Aruba . Zo zal onder meer het kleuter- en basisonderwijs worden samengevoegd.

  • Primair Onderwijs
  • Secondair Onderwijs
  • Technisch Onderwijs  (EPI Aruba)
  • Wetenschappelijk Onderwijs (Universiteit Aruba, Ped. Akademie)

  Verder zijn er de volgende onderwijssystemen beschikbaar:
  volwassenen onderwijs en de Internationale School. Deze is speciaal gericht op kinderen van buitenlandse arbeiders die op Aruba zijn komen werken op basis van contract. Deze school heeft het Amerikaanse curriculum.

 • De Schakel
 • EPI tech
 • EPI web

   

 •  


   
  Informatie Aruba